Drie iPad apps om mee te schrijven

april 15, 2011 at 7:47 pm 2 reacties

Ik gebruik de iPad nu zo’n maand of negen voor werk en privé. Belangrijke apps zijn voor mij Dropbox om in the cloud mijn bestanden te beheren, Goodreader om pdf’s te lezen en van commentaar te voorzien en schrijfapps om aantekeningen te maken en artikelen te schrijven. Ik heb inmddels aardig wat schrijfapps geprobeerd en heb er nu nog drie op het scherm staan. Waarom drie? Omdat ze alledrie hun goede eigenschappen hebben en er niet eentje alles omvattend is. Ik deel graag mijn eisen die ik stel en mijn ervaringen met Nebulous Notes, iA Writer en Notability. En is er nou eentje die het eigenlijk het beste doet?

Wat is de ideale schrijfapp?
Belangrijkste eis is dat ze kunnen communiceren met Dropbox om zo bestanden op te kunnen vragen en weg te schrijven om ze vervolgens op andere devices weer op te vragen. Tweede eis is een volledig toetsenbord met cursieftoetsen die het vergrootglas van de iPad overbodig maken. Derde eis is om kunnen gaan met Worddocumenten, zowel opvragen als wegschrijven als Word-document. Mijn vierde en laatste eis is de prijs. Ik vind dat een schrijfapp maximaal € 3,- mag kosten. Dat bedrag moet voldoende zijn als vergoeding voor de ontwikkeling en voor een acceptabele winstmarge.

Wat eis ik dus niet? Geen zware opmaakmogelijkheden en geen koppeling tussen tekst en audio-opnamen.

Nebulous Notes
Nebulous synct met Dropbox, zodanig dat je al je Dropboxmappen kunt benaderen om een document op te vragen en om er een document in op te slaan. Verder heeft deze de app de mogelijkheid om cursortoetsen toe te voegen aan je toetsenbord. Dit is een functie die niet iedereen kent, maar bij de opties vind je Macro’s en daar kun je toetsen toevoegen, zoals de cursortoetsen. Nebulous kan niet werken met Word-files. Alle tekst gaat als txt de deur uit en omgekeerd moet het txt zijn om ermee te werken. De prijs is € 0,79.

iA Writer
Deze app staat vooral bekend om de bijna wetenschappelijke benadering van het gekozen lettertype waarin je schrijft. De makers zeggen dat dit lettertype het beste te gebruiken is voor iPadtekst. Ik moet zeggen: je moet ervan houden. Ik hou er wel van, maar ik ken genoeg mensen die het verafschuwen. De app synct met Dropbox, maar maakt een eigen map aan binnen Dropbox. Je kunt dus niet de andere mappen gebruiken om documenten op te vragen of weg te schrijven. Niet onoverkomelijk, maar ook niet handig. Het toetsenbord bevat standaard cursortoetsen voor links en rechts, maar niet voor boven en onder. Net als Nebulous kan iA Writer geen Word-files verwerken of produceren. Je werkt ook hier met txt-bestanden. De prijs is € 0,79 dus ruim binnen de €5,-

Notability
Notability is een app waarmee je niet alleen kunt schrijven, maar ook audio kunt opnemen en tekeningen kunt maken die je dan integreert in de tekst. Dat werkt allemaal erg goed, maar het zijn voor mij geen doorslaggevende voordelen. Notability synct ook met Dropbox, maar maakt net als iA Writer een aparte map aan. Het toetsenbord heeft geen cursortoetsen, dus je bent gebonden aan het vergrootglas. De app kan geen Word-files aan en schrijft zelf weg in rtf-format, pdf en een eigen bestandsformat. De prijs is €0,79.

Dus?
Eigenlijk voldoet Nebulous Notes het meest aan mijn eisen. In vergelijking met de andere twee apps heeft Nebulous volledige cursortoetsen en synct als enige met alle mappen in Dropbox. Ik weet nu welke twee van het scherm gaan.

Advertenties

Entry filed under: IPad. Tags: .

iPad om mee te leren

2 reacties Add your own

 • 1. claire  |  maart 25, 2012 om 11:53 pm

  W.b. je 3e eis, uitwisseling met word, zie ik geen optie hiervoor bij een van de beschreven apps! Misschien inmiddels in 2012 wel?

  Beantwoorden
  • 2. Peter van Loevezijn  |  maart 26, 2012 om 7:16 pm

   Dag Claire,

   Dat klopt. Dit zijn allemaal aantekeningenapps die eigenlijk je schrijfblok vervangen. Wil je echt met Wordfiles kunnen werken of ze kunnen maken, dan moet je een Officeapp nemen die om kan gaan met files van Microsoft Office. Voorbeelden zijn Quickoffice Pro, Smartoffice en Office HD. Nadeel van deze apps is dat er vaak dingen mis gaan met de conversie. Microsoft brengt naar verwachting volgende maand haar eigen Officeapp uit, maar zeker weten doen het nog steeds niet. Volgende maand komt wel mijn boek uit: Je ipad als mobiel kantoor. Slim (samen)werken op 9,7 inches. Hierin staat veel informatie over dit soort apps. Kijk ook op http://www.petervanloevezijn.nl Daar plaats ik tegenwoordig artikelen. Artikelen over slimmer leren met de iPad plaats ik op http://www.bijgespijkerd.nl

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Peter van Loevezijn

Peter op Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 2 andere volgers

Archief


%d bloggers liken dit: